Financiële markten kijken met spanning uit naar het commentaar van ECB-president Mario Draghi op het rentebesluit donderdagmiddag. Gaat de centrale bank meer doen om de inflatie aan te wakkeren? Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer.
1.Het einde van het presidentschap van François Hollande is weer een stukje dichterbij gekomen. Afgelopen kwartaal steeg de werkloosheid in Frankrijk naar 9,9 procent van 9,7 procent in het tweede kwartaal. Vorige maand zei Hollande, de meest impopulaire Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog, dat hij zou opstappen als het aan einde van zijn termijn in 2017 de werkloosheid niet is gedaald (bij zijn aantreden in 2012 was de werkloosheid 9,3 procent). Denk je dat ik tegen het Franse volk kan zeggen ‘het is me niet gelukt in vijf jaar, maar ik beloof het te doen in de volgende vijf jaar’? Zo gaat het niet werken. Het Franse volk zal genadeloos zijn en zij zouden gelijk hebben”, zei Hollande destijds.
2.De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft een beetje vooruitgang geboekt bij het hervormen van de Italiaanse economie, na Griekenland de slechts presterende economie in de eurozone. Renzi heeft op woensdagavond in het Lager Huis een motie van vertrouwen meegekregen, zodat hij in een later stadium een daadwerkelijke hervormingswet kan voorleggen aan het parlement. Details over de wet zijn schaars, maar de bedoeling is dat de ontslagbescherming wordt versoepeld. Italië heeft een duale arbeidsmarkt waarbij het uiterst moeilijk is om vast werknemers te ontslaan, terwijl werknemers zonder vast contract steeds op de schopstoel zitten.
3.De inflatie in Nederland is volgens de Europese definitie in november onverwacht gedaald naar 0,3 procent, van 0,4 procent in oktober. De markt had gerekend op een stijging naar 0,6 procent. Evenals in de voorgaande maanden kwam de inflatie voor rekening van hogere huren, toegerekende huur eigen woning, water, consumptiebonden belastingen en prijzen voor overheidsdiensten – zeg maar kabinetsbeleid. Het sterkste neerwaartse effect op de inflatie kwam voor rekening van dalende telecomprijzen, ook een trend die al geruime tijd gaande is. Een andere meevaller is dat reële lonen sinds begin dit jaar weer stijgen. Nu nog hogere inflatie (en dus ook hogere inkomens, waaronder lonen), waardoor de schuldenlast van huishouders relatief afneemt.
4.Guilty by associaton, als je zaken hebt gedaan met de in een corruptieschandaal verwikkelde Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras. Volgens de Telegraaf heeft advocatenfirma Norton Rose Fulbright Nederlandse bedrijven die zaken hebben gedaan met Petrobras, gewaarschuwd dat ze mogelijk de Amerikaanse Justitie over de vloer kunnen krijgen. De Amerikaanse beurswaakhond heeft Petrobras al onder de loep genomen omdat het smeergeld over de muren zou klotsen bij de oliemaatschappij. SBM Offshore heeft vervolging door het OM en de Amerikaanse Justitie afgekocht door een boete van 192 miljoen euro te betalen.
5.Volgens persbureau Bloomberg News is olie in delen van de VS in de uitverkoop gegaan. Op 28 november daalde de prijs van olie uit het reusachtige Bakken veld in Noord-Dakota naar 49,69 dollar, een daling van 47 procent ten opzichte van de piek in juni. En dat is flink onder de prijs van de de Amerikaanse benchmark: West Texas Intermediate (WTI). Op 28 november sloot WTI op 66,15 dollar per vat.
In het artikel wordt erop gewezen dat de schalie-olie producenten de olie direct bij de bron verkopen, waardoor de prijs ruim onder de toonaangevende WTI-olie ligt. De schalie-olie moet dan echter nog worden getransporteerd naar raffinaderijen, die vaak aan de kust liggen. En die raffinaderijen hebben de keuze tussen het importeren van olie overzee (die dus ook goedkoper is geworden), of Amerikaanse schalie-olie. Transportkosten liggen min of meer vast. Dat is niet zo’n probleem voor producenten die met een pijpleiding goedkoop aan raffinaderijen leveren. Maar voor velden die ver landinwaarts liggen en die de olie per trein moeten vervoeren naar de raffinaderijen, beginnen deze prijzen een probleem te worden, aldus het artikel.
6.Volgens zakenkrant The Wall Street Journal verwacht Saoedi-Arabië dat de olieprijs zal stabiliseren rond 60 dollar per vat. En dat is voor Brent olie, de mondiale maatstaf die wat duurder is dan de Amerikaanse benchmark WTI. Brent olie bereikte in juni een piek op 115,71 dollar, waarna de prijs met krap 42 kelderde naar 67,53 dollar op 1 december. Vandaag staat de prijs iets boven de 70 dollar per vat.
7.De 'haviken' bij de Amerikaanse centrale bank ruiken bloed, nu de 'duiven' en de gematigden in de harde dollar, de fors gedaalde olieprijs en de nog steeds te lage Amerikaanse inflatie geen reden zien om de plannen voor de eerste renteverhoging medio 2015 uit te stellen. Richard Fisher, de topman van de regionale Dallas Fed, heeft gisteren gezegd dat de centrale bank de balans moet gaan inkrimpen nog voordat de eerste renteverhoging plaatsvindt. Volgens Fisher moet de Fed niet langer de opbrengsten van aflopende obligaties herbeleggen. In tegenstelling tot de ECB heeft de Fed de balans fors laten aanzwellen door de drie rondes van obligatieaankopen. Het balanstotaal bedraagt 4,5 biljoen dollar tegen 2 biljoen euro voor de ECB.
8.De Fed heeft de loftrompet afgestoken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Gisteren schreef de centrale bank in het zogenoemde Beige Book, een periodiek op anekdotisch bewijs gebaseerd conjunctuuronderzoek, dat de banengroei in de VS “wijdverbreid” is. In het Beige Book viel ook te lezen dat het bedrijfsleven steeds optimistischer wordt over de economie. Minpunt was dat er nog steeds geen sprake is van looninflatie. Op morgen maakt het ministerie van Arbeid de banencijfers voor november bekend. De markt verwacht dat de arbeidsmarkt sterk bleef presteren met een banengroei van 230.000 ten opzichte van oktober.
9.Het is vandaag wéér uur U voor ECB-President Mario Draghi. En dat komt omdat de ECB al meer dan een jaar lang achter de feiten aanloopt, steeds de te lage inflatie heeft onderschat en met halve maatregelen heeft gereageerd. De ECB had gehoopt dat het economisch herstel dit jaar op gang zou komen en dat daardoor de inflatie langzaam maar zeker zou stijgen. Het tegendeel is echter het geval gebleken. De ECB wil nu dat de balans groeit van 2 naar 3 biljoen euro, waardoor rentestanden verder zullen dalen en de euro verder zal verzwakken.
Maar met de maatregelen die tot nog toe zijn aangekondigd komt de ECB balans op zijn best halverwege. Draghi heeft de afgelopen weken sterke hints gegeven dat er meer verruimingsmaatregelen komen. De markt verwacht dat de volgende stap een grootschalig aankoopprogramma van staatsleningen zal zijn, iets waar Bundesbank-president Jens Weidmann en DNB-president Klaas Knot mordicus op tegen zijn. Draghi moet vandaag op zijn minst een sterke hint geven dat zo’n programma spoedig kan worden uitgevoerd om teleurstelling en een sell-off te voorkomen.
10.In aanloop naar het ECB rentebesluit om 13:45 en de persconferentie met Draghi om 14:30 heeft de AEX een nieuwe record neergezet. Vanochtend steeg de index naar precies 432 punten, de hoogste stand sinds 2008.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl